Elektriker-Service Verdal AS

Høyere sikkerhet med komfyrvakt

Komfyren er en av husets største brannkilder. Derfor er det påbudt å montere komfyrvakt, slik at strømmen kuttes før en farlig situasjon oppstår.

Elektrisk anlegg er en hyppig brannårsak

Brorparten av norske boligbranner har sitt utspring i det elektriske anlegget, og veldig ofte er komfyren synderen. Faktisk skriver Sikker Hverdag at nesten halvparten av brann- og redningsvesenets utrykninger til boliger de siste årene har vært til branner og branntilløp på komfyren, der tørrkoking er på topp.

Branner på natten tar flest liv

De aller fleste komfyrbranner forekommer på dagtid, men de brannene som oppstår i løpet av natten tar flest menneskeliv. Rusmidler og alkoholbruk er dessverre ofte en årsak til at man går og legger seg uten å skru av komfyren, eller at den blir glemt.

Komfyrvakt er påbudt for nye anlegg

I 2010 kom kravet om at alle nye installasjoner av komfyrer/platetopper skal ha montert komfyrvakt. Med nye installasjoner menes nybygg eller oppussing der det legges opp en ny kurs til komfyren. Kravet gjelder både for husstander og fritidsboliger.

Har du et eldre kjøkken er det med andre ord ikke påbudt med ettermontering av komfyrvakt, men det er likevel sterkt anbefalt. Har du gasskomfyr er det påbudt med flammevakt, som stenger av gassen dersom flammen slukkes.

moderne kjøkken med nydelig utsikt til hagen

Med en komfyrvakt på plass, kan du være tryggere når du lager mat - og om du glemmer komfyren.

Slik virker komfyrvakten

En komfyrvakt overvåker kokeplatene og utløser en alarm hvis den oppdager fare for brann. Dersom ingen reagrer på denne alarmen vil strømmen etter kort tid kuttes, slik at man unngå at det begynner å brenne.

Moderne komfyrvakter består typisk av en batteridrevet, trådløs sensor, som kommuniserer med en strømbryter bak komfyren eller i sikringsskapet. Bryteren kutter strømmen til komfyr/platetopp når sensoren gir beskjed om for høye temperaturer i kokesonen. 

Sensoren kan vanligvis monteres flere steder, som under ventilatorhetten, på veggen over kokeplatene eller i taket.

For å sikre at komfyrvaktene på markedet har tilfredstillende er det blitt utviklet en felles, internasjonal norm kalt NEK EN 50615. Hvis din komfyrvakt ikke er merket med dette bør den byttes.

Noen forsikringsselskaper gir deg rabatt på forsikringspremien din dersom det er montert en FG-godkjent komfyrvakt. Hør med forsikringselskapet ditt for å finne ut om dette gjelder for deg.

Smarte og trygge løsninger til riktig pris

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å finne de beste løsningene for deg og dine behov.